KEMBUNG / PELALING
Indian Mackerel / Short-Bodied Mackerel / Kembong
Kembung
merupakan ikan yang paling popular di Malaysia dan paling sering ditemui di
pasar. Ikan ini biasanya ditangkap dengan kuantiti yang banyak pada waktu malam
yang tidak berbulan. Pada waktu ini nelayan dapat mengesan ikan ini melalui
kilauan badannya di permukaan air. Sungguhpun jenis-jenis ikan ini mempunyai
sedikit sebanyak kelainan diantara satu sama lain, namun semuanya diistilahkan
dengan satu nama umum iaiti Kembung. Jenis yang lebih dan pendek adakalanya
disebut Pelaling. Pada suatu ketika, Kembung merupakan ikan yang paling murah,
tetepi kini harganya telah melambung naik walaupun mampu dibeli oleh orang
ramai. Ikan ini kaya dengan minyak dan begitu berperisa yang menjadi bahan
utama yang sesuai untuk Asam Laksa.
CENCARU /
KERAS EKOR
Torpedo /
Hard Tail
Gelaran
"Keras Ekor" memang sesuai bagi ikan yang berbentuk torpedo ini. Ciri
inilah yang membezakannya daripada ikan lain. Kiri kanan badan sampai ekor
diliputi kulit keras bersisik. Selalunya penjual ikan menawarkan untuk mencabut
kulit keras ini ketika anda membelinya. Bergantung pada cara anda hendak
memasaknya, perbuatan ini mugkin kurang bijak. Meskipun tidak boleh dimakan,
kulit keras ini mencegah ikan dari menjadi terlalu kering semasa dimasak. Dua
kaedah memasak cencaru yang paling digemari ialah menggoreng dan membakar.
Tetapi adakalanya juga ikan ini dimasak asam pedas. Apabila menggoreng dan
membakar, potongan biasanya dibuat pada kedua-dua belah tulang utama. Tujuannya
untuk membuat dua ruang untuk disumbat dengan sambal kelapa.
Cencaru
merupakan sejenis ikan yang banyak darah. Oleh itu eloklah dicuci rongganya
dengan air mengalir dan dibuang segala cebis-cebis darah beku. Satu lagi
keistimewaan ikan ini ialah jalur daging warna tua (sepanjang sisi ikan) yang
rasanya kaya seperti hati.
KERAPU
Garoupa
Ikan
Kerapu merupakan salah satu kelompok ikan terbesar terdapat di perairan tropika
Malaysia. Namun begitu, hanya 5 atau 6 spesis sahaja yang terdapat di pasaran.
Warnanya diantara coklat muda dengan coklat tua. Tanda pada badan ikan juga
berbeza. Bentuk juga berbeza yang antaranya lebar dan ada yang kecil dan
panjang. Kerapu biasanya terdapat di terumbu karang dan terumbu batu. Ikan ini
berupaya bertukar warna mengikut keadaan persekitarannya. Di pasaran, Kerapu
kecil yang panjangnya 20 - 30cm mudah didapati. Kerapu besar juga boleh
didapati dengan keadaan sedia dihiris menjadi stik tetapi kebanyakannya
dihantar ke restoran makanan cina. Kelazatan isinya yang pejal begitu sesuai
untuk pelbagai masakan. Oleh kerana itu, Kerapu adalah ikan paling disukai
ramai.
SIAKAP
Baramundi
/ Seabass
Ikan
ini lazimnya terdapat di air payau berhampiran dengan pantai dan muara serta
lagun. Hanya kebelakangan ini sahaja ikan kelabu keperak-perakan ini sering
kelihatan di pasaran. Ini adalah hasil kejayaan memeliharanya dalam
sangkar-sangkar terapung di pelbagai kawasan pesisir Malaysia terutamanya Pulau
Ketam. Ketika ini ia mudah didapati di pasaran dan mampu dibeli oleh orang
ramai. Menurut mereka yang arif, jenis peliharaan tidaklah sebaik jenis yang
hidup liar. Ini kerana rasa perisa dan isinya bermutu rendah. Walaupun benar
bahawa rasa ikan itu mengikut tempat ia hidup, namun rasanya tidak seharusnya
terjejas melainkan dipelihara di kawasan berlumpur. Siakap biasanya dijual
seekor berukuran purata 20 - 30cm. Tetapi
jika dari hidupan liar, ia boleh mencecah 150cm (5 kaki). Diperingkat ini,
biasanya ia dijual sebagai stik.
Isinya yang halus dan manis tanpa banyak tulang. Penyediaannya pula ringkas,
samada dikukus atau digoreng.
TONGKOL /
AYA / IKAN KAYU
Tuna /
Long Kon
Masyarakat
Jepun sanggup membayar harga yang tinggi untuk ikan Tongkol bermutu untuk
dimakan mentah sebagai sashimi. Di Amerika Syarikat, ikan ini banyak ditinkan.
Kedua-dua negara ini menyumbang 50 peratus jumlah hasil tangkapan ikan Tongkol
dunia. Tetapi berbeza di Malaysia. Tongkol tidak begitu digemari dan dianggap
makanan yang hanya cocok bagi masyarakat miskin yang tidak mampu membeli ikan
lain. Namun begitu, masyarakat pantai timur menggemari ikan ini. Ikan Aya Masak
Lemak tidak dapat dipisahkan daripada sajian Nasi Dagang tradisional, iaitu
suatu hidangan istimewa sarapan pagi. Ikan ini juga disebut "ikan
kayu" kerana isinya yang keras, padat dan banyak darah. Sebab itulah ia
kurang digemari. Tongkol yang baik lagi segar enak sekali rasanya dan boleh
diperap dengan rempah pedas untuk digoreng.
IKAN
MERAH
Red
Snapper
Jenis
ikan ini banyak dijual di kebanyakan pasar-pasar. Warnanya berkisar dari merah
tua atau merah jambu muda mirip kepada kekuninganatau keperak-perakan. Isinya
putih dan pejal, tetapi pada sesetengah jenis adakalanya liat. Ikan Merah
tidaklah begitu berperisa dan perlu bergantung kepada sos atau ramuan perap
yang lazat untuk menyedapkannya. Walaubagaimanapun adalah berfaedah untuk
membelinya memandangkan isinya yang lazat danharganya berpatutan. Ikan Merah
yang besar adalah elok dibuat filet - dipotong kecil-kecil, digoreng dan
dihidang bersama sos masam manis. Pilihan tepat untuk majlis keramaian.
No comments:
Post a Comment