RESEPI IKAN

Resepi Ikan Masak Tiga Rasa 


Bahan-Bahan:
Bahan a)(tumisan)
minyak
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
½ inci halia
cili kering (2 sudu kalau dah blender)
serai 1 batang
belacan sedikit
(semua bahan di atas dimayang)


Bahan b (penambah rasa)
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar taucu
2 sudu besar sos cili
sedikit gula/garam/ajino
air 1 cawan

Bahan c (optional)hiasan
tomato - 1 biji
cili merah
daun bawang
1 sudu tepung jagung(campur air)

Bahan d (ikan siakap/bawal putih)
ikan siakap agak2 besar sikit dan mestilah segar

Cara-cara:

Ikan digoreng dengan kunyit & garam sampai garing. asingkan minyak sedikit, lebihnya digunakan untuk menumis bahan a yang dimayang tadi. apabila agak wangi masukan bahan b gaulkan sekejap masukkan air dan bahan 2. bila kuah tersebut mendidih masukan tepung jagung. bila kuah agak pekat, masukkan bahan c (tomato potong 6/cili merah dan daun bawang) biar kuah tadi mendidih sekejap. Tuangkan kuah ke atas ikan yang telah digorang tadi.

Cadangan Hidangan:
untuk hiasan taburkan daun bawang dan cili merah.

Tambahan:
minyak hendaklah banyak untuk menggoreng ikan.





Resepi Stim Ikan Kerapu (1)



RESEPI 1:

Bahan-Bahan:
Seekor ikan kerapu ( sederhana besar )

Bahan A :
1 labu Bawang besar ( dimayang halus )
Bawang putih 3-4 ulas ( diketuk )
Halia 1.5 cm ( dihiris )
Serai 4 batang ( diketuk )

Bahan B :
2 sudu air asam jawa
Sesudu kicap sotong @ sos ikan
Sesudu sos tiram
Serbuk perasa
Daun limau purut
Cili padi

Cara:
1. Bersihkan ikan. panaskan minyak dan tumiskan semua bahan A.
2. Bila agak wangi masukkan sedikit air dan juga bahan B
3. Masukkan serbuk perasa. akhir sekali masukkan ikan dan daun limau purut serta cili padi.

Tambahan:
Kalau suka sayuran, letak aje masa nak masak tu ( lepas masukkan ikan )

RESEPI 2:

Bahan-bahan ( 2 orang )

• 1 ekor ikan kerapu
• Udang kering (ditumbuk halus)
• Serai (diricik halus)
• Bawang merah
• Bunga Kantan (diricik halus)
• Cili Merah
• Bawang Putih
• Daun limau purut (2 helai – diricik halus)
• (kesemua bahan diatas dikisar & digoreng untuk membuat special sos)
• 2 sudu sos ikan
• 2 sudu air perahan limau
• Sedikit Gula
• Sedikit Garam
• Tepung jagung (untuk memekat kuah sos)
• Sedikit minyak untuk menumis

Cara-cara:
1. Panaskan sedikit minyak ke dalam kuali
2. Setelah minyak panas, masukkan bahan-bahan yang telah dikisar
3. Masukkan sos ikan
4. Masukkan air perahan limau
5. Setelah itu masukkan gula, garam dan tepung jagung untuk memekatkan sos
6. Tuangkan sos ke atas ikan
7. Kemudian stimkan ikan dalam kukus selama 10 – 15 minit
Cubalah.....

No comments: